به گزارش روابط عمومی دانشکده چهار شنبه: 23/07/1398، ساعت: 15:00 ، مکان: سالن شهید بهشتی، جلسه دفاع از پایان نامه آقای برهان الدین رهیاب با عنوان " بررسی سلاسل صوفیه معاصر در افغانستان و نقش آن در اجتماع و سیاست"برگزارشد . جناب آقای دکتر رحمان بوالحسنی استاد راهنما و جناب آقای دکتر عبدالمؤمن امینی به عنوان داور حضور داشتند.در چکیده این پایان نامه می خوانیم:
صوفیه،از جریانهایی است که حضور درازآهنگی در افغانستان دارد و نحلههای مختلفی از این جریان، در افغانستان ظهور کرده و به فعالیتهای عرفانی، اجتماعی، سیاسی و فکری پرداخته اند. صوفیه، در ساماندهی رویدادها و حوادث کشور، همواره نقش مؤثر داشته اند و حضور پررنگ آنها، به ویژه در دوران معاصر، انکار ناپذیر است. با توجه به این حضور پررنگ صوفیه و آسیبهای که متوجه این جریان است، مطالعهی سامانمند این جریان، هم ضرورت علمی دارد و هم ضرورت عملی. از اینروی، در این پژوهش تلاش شده است تا با طرح این پرسش: سلاسل صوفیه معاصر در افغانستان کدام اند و چه تأثیری در تعاملات اجتماعی و سیاسی دارند؟ به سراغ مطالعه جریانهای تصوفی معاصر رفته و تاثیرات اجتماعی و سیاسی این جریانها را در جامعه و سیاست افغانستان مورد مطالعه قرار گیرد.
مهمترین یافتههای این پژوهش، به صورت کلی شناسایی دو نوع جریان در دوران معاصر در افغانستان است. نخست جریانهای قدیمی مانند سلاسل نقشبندیه، قادریه و چشتیه که فعالیتهای روحی، معنوی، تربیتی، سیاسی و اجتماعی در افغانستان دارند و گروه دوم، جریانهای نوظهوری مانند فیضانیه، باباجانیه، سیفیه، بهادریه و ... اند که در دهههای اخیر، بنا بر عوامل سیاسی، فکری و اعتقادی از دل جریانهای متقدم سر برآورده اند. این جریانها، در ساماندهی فضای فکری، سیاسی و کنشهای فرهنگی و اعتقادی در افغانستان نقش بارزی داشته اند.
البته در کنار این دو نوع جریان، مشربهای فکری دیگری با گرایشهای عرفانی در افغانستان حضور دارند مانند دیوبندیه، اخوانیت، جماعتالتبلیغ و ... گاهی در میان این جریانها، مشاجرات فکری وجود دارد و گاهی با سلاسل صوفیه در مسائل خود توافق نظر دارند. در میان جریانها صوفی، جریانهای خاندانی نیز وجود دارند مانند مجددیه و گیلانیه که فعالیتهای سیاسی و حزبی آنها، پررنگتر از فعالیتهای فکری و فرهنگی آنهاست.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |